Jøde
th_ilan mini

Ilan heter jeg og er født og oppvokst i Israel. Da jeg var åtte år flyttet jeg til en liten bygd på Vestlandet. Jeg kunne ikke norsk og jeg var jøde. Det er ikke mange jøder i Norge, og i hvert fall ikke dit vi hadde flyttet. Jeg måtte lære meg norsk, det latinske alfabetet og skrive motsatt retning av det jeg var vant til.

Det var på skolen i Norge at jeg mistet troen min: Vi hadde kristendom på skolen og læreren fortalte at Frelseren Jesus var Guds sønn. Jeg rakk opp hånden og sa: – I det gamle testamentet står det at når frelseren kommer blir det fred på jorden. Og jeg kommer fra et land i krig, så det er ikke sant det du sier. Læreren grep fatt i øret mitt og ba meg stå på gangen til jeg hadde ombestemt meg. Jeg gråt Gud ut av mitt liv og har aldri trodd på ham siden.

Nå er jeg voksen og en ikke-troende jøde. Jeg er gift med en norsk dame som ikke er jødisk. Jeg føler meg norsk, men bærer med meg min jødiske identitet likevel. Det går som regel veldig bra. Likevel har jeg blitt kalt ”jævla jøde”. Og en gang forsøkte en taxi-sjåfør å kaste meg ut av bilen da han forsto at jeg var jøde. Det hender folk vil diskutere konflikten i Midtøsten med meg og forventer at jeg skal kunne svare for Israels politikk. Men jeg er jo ikke Israel, selv om jeg er født der. Noen ganger er jeg redd for barna mine fordi de har en jødisk far. Noen ganger lar jeg vær å fortelle det til folk, ingen kan se på meg at jeg er jøde.